UA-61115846-1

Társasházkezelés - Adminworld

Társasházkezelés

A társasházkezelés a közös képviselettől eltérő tevékenység, azonban a társasházkezelést általában a közös képviselet végzi. Azaz a közös képviselő, vagy a közös képviseletet ellátó cég rendelkezik társasházkezelői végzettséggel.

A társasházkezelő a társasházkezelés keretében az ingatlannal és a társasházi gazdálkodással foglalatoskodik.

A társasházkezelő elsődleges feladata, hogy az ingatlan közös területének műszaki állapotának megtartása, javítása és az ezzel kapcsolatos pénzügyi feladatok megoldása.

A társasházkezelő alapvetően tervez, megrendel és ellenőriz. Azonban a műszaki feladatokat nem végzi el ezen tevékenység keretében.

A társasházkezelés keretében szükséges a társasház közös területeinek teljes körű felmérése.

A felmérés kiterjed, az alapokra, a vízszintes és függőleges teherhordó szerkezetekre, homlokzatra,  a tető szerkezet, födémszerkezet, valamint a társasház gépészeti és vízvezetékrendszer közös elemeire.

A fizikai felmérés után szükséges annak ellenőrzése, hogy jogilag is megfelelő a társasház műszaki állapota.

A társasházi közös területek és eszközökre több jogi előírás is vonatkozik. A jogi előírásoknak történő megfelelés végzettséggel és minősítéssel ellátott szakembereknek tanúsítani és erről általában jegyzőkönyvet vagy tanúsítványt állítanak ki.

Amennyiben ezek a jegyzőkönyvek nincsenek meg, a társasházat megbüntethetik egy ellenőrzés során.

Amit a jogi ellenőrzés is megtörtént a társasházkezelő tervet készít a társasház műszaki állapotának fenntartására, javítására.

Ez a terv tartalmazza a társasház műszaki állapotának megőrzésének, felújításának egyes lépéseit, valamint a lépéseinek  a sorrendjét.

A társasházkezelési terv lényege, hogy fő irányvonalait határozza meg a társasház műszaki állapotának megőrzése javítása területén. A terv egyes részeinek végrehajtása során kell meghatározni a felújításra szánt költségeket. Abban az esetben, ha az adott évben végrehajtható, azaz az éven belül a fedezet összegyűjthető és a munkálat elvégezhető, akkor azt az éves költségvetésbe kell betervezni. Ha a terv vagy annak egy részének végrehajtásához  egy évnél hosszabb idő szükséges, akkor az fedezet összegyűjtését a jelen áron kell megtervezni és azt korrigálni kell évente az áremelkedéssel. Ha az nem lehetséges, akkor az inflációval.

A társasházkezelői végzettséggel rendelkező szakképzett társasházkezelő alkalmazása két okból szükséges:

  1. A társasház és a társasházi lakások használhatóságának és értékének alapvető meghatározója a társasházi közös területek és rendszerek állapota. Mennyivel másabb egy olyan társasházban lakni, ahol minden működik, ritka a váratlan esemény, mint egy olyanban, ahol gyakori a csőtörés, a dugulás, nem működik a világítás, a kaputelefon, átesik az eső a tetőn, hullik a vakolat az épületről, romos a lépcsőház.
  2. Az ingatlan értékének és műszaki állapotának a megőrzésére a társasházi törvény kötelezővé teszi a társasházkezelő megbízását.

Azon társasházak esetén, ahol nem társasházkezelői végzettséggel rendelkező közös képviselő, vagy intézőbizottság esetén a társasháznak a közös képviselő, vagy intézőbizottság mellett egy társasházkezelőt is meg kell bízni. Ennek oka, hogy a szakképzéssel nem rendelkező (laikusnak tekinthető) közös képviselőtől, vagy intézőbizottságtól nem várható el, hogy olyan tudással rendelkezzen, amely elegendő egy társasház műszaki állapotának megőrzésére, vagy javítására. A társasházkezelés jogi, pénzügyi és műszaki ismereteket is feltételez, ezért a jogszabály e három terület együttes meglétét csak a társasházkezelői végzettség megszerzésében látja biztosítottnak. Tehát nem elegendő semmilyen olyan végzettség, amely akár egyik, akár az összes terület képesítését megszerezte. Azaz a társasházkezelés csak társasházkezelői végzettséggel végezhető.