UA-61115846-1

Közös képviselő ellenőrzése – társasházkezelő ellenőrzése

 

Közös képviselő ellenőrzése egy fontos része kellene, hogy legyen társasház életének. Mégis ritkán ellenőrzik a közös képviselőt a társasházak.

Az ellenőrzés a legjobb dolog, amely egy közös képviselővel, társasházkezelővel történhet.

Miért?

  1. Ha minden rendben van, megerősödik a bizalom, a társasház és a közös képviselő között.
  2. Ha nincsen rendben minden, akkor megtudja a közös képviselő, hogy min kell javítani.

Véleményem szerint az ellenőrzés célja soha nem lehet a közös képviselő, vagy társasházkezelő lejáratása, vagy a megélhetésének elvétele. Az ellenőrzés célja minden esetben, hogy feltárja a hiányosságokat, hogy azokat ki lehessen javítani. Ellenőrzés során, ha hibát tapasztalunk akkor javaslatokat teszünk azok kijavítására.

Sok esetben tapasztaljuk, hogy az ellenőrzést akkor kérik a társasházak, tulajdonosok, amikor már megingott a bizalmuk a közös képviselővel szemben. Ez esetben az ellenőrzéssel csak igazolni akarják a bizalmi válságot. Nem mondhatjuk meg, hogy ki mire használja fel az ellenőrzés anyagát, de az ellenőrzéseink céljának mi a hibák feltárását és azokra megoldási javaslatok adását tekintjük.

A társasházi közös képviselő ellenőrzésének több szintje létezik.

  1. Társasházkezelői feladat ellátáshoz szükséges törvényi feltételek meglétének ellenőrzése
  2. Alapvető egyéb feltételek ellenőrzése
  3. Társasházi közös képviselő által megadott referencia ellenőrzése
  4. Társasházi referenciaanyagok ellenőrzése
  5. Teljes ellenőrzés. (Ehhez a közös képviselő, társasházkezelő aktív együttműködése szükséges)

Társasházkezelői feladat ellátáshoz szükséges törvényi feltételek meglétének ellenőrzése

Mindazon nyilvántartások ellenőrzését takarja, amelyek nem ütköznek jogszabályi rendelkezésbe és a közös képviselet, társasházkezelés ellátásához szükséges.

Ha itt valaki elbukik, akkor a hibát gyorsan kell kijavítania, vagy valóban nem felel meg az alapvető jogszabályi előírásoknak

 

Alapvető egyéb feltételek ellenőrzése

Az alapvető egyéb feltételek alatt azt értjük, hogy a közös képviselő – társasházkezelő egyben egy gazdálkodó szervezet vezetője is. Vagy a saját egyéni vállalkozása, vagy a cége. Sok esetben olyan információkat tartalmaz.

Több esetben találkoztunk olyan helyzettel, amikor a közös képviselet formálisan ugyan megfelelt a feltételeknek, mégis a háttértben óriási gondokat fedeztünk fel.

Természetesen sokszor megesik, hogy minden rendben van.

A másik fontos ellenőrizendő anyag a társasházi közös képviselő – társasházkezelő által benyújtott anyagok. Sok esetben tartalmaznak olyan dolgokat, amelyek jobb színben tüntetik fel, mint amilyen valójában. Ezzel még nincs is gond, mert ez a reklám ideje. Azonban nagy gondot okoz megkülönböztetni attól, amely már nem marketing, hanem egyszerűen valótlan. Az viszont már nem korrekt, ha valótlan dolgok miatt választják meg. Aggályos, ha hazugságokon megválasztott közös képviselő kezeli a társasházat. A bizalmat nem szabad elnyerni hazugságokkal.

Társasházi közös képviselő által megadott referencia ellenőrzése

A referencia házak megadásánál több esetben tapasztaltunk hiányosságokat. Volt olyan referencia, ahol finoman szólva is a házat csak a legelőnyösebb oldaláról fényképezték. A másik oldalról igen hiányos volt. Ha nem ellenőrizzük le a referenciát, akkor még meg is választhatták volna.

Találkoztunk olyan esettel is, amikor a referenciaként megadott társasházban nem is az volt a közös képviselő, aki megadta referenciaként.

A nyilvánvalóan hibás referenciákon kívül létezik az az eset is, amikor referencia formálisan megfelel, azonban előfordulhat, hogy a referencia megadása a semminél nem sokkal többet jelent. A társasházak összetettek és rendkívül különbözőek lehetnek. Az autószerelő és autószerelő között is van különbség. Nem lehet a Trabantról egyszerűen a Mercedesre váltani. Idővel minden autószerelő megtanulhat Mercedest szerelni, de nem feltétlenül azzal kell kezdeni.

Egy egyszerű tíz éve épült húsz lakásos társasház egyéni közművekkel egész más kihívást jelent, mit egy olyan társasház, amely lifttel, tűzjelzővel, központi meleg víz, és fűtés ellátást is biztosító teremgarázzsal ellátott társasház, amelyet óriási kintlévőségek terhelnek és ez mellett el kellene indítani a felújításokat.

Ha a közös képviselő olyan referenciát adott meg, amely jelentősen eltér az ajánlatot kérő társasháztól, akkor nem biztos, hogy valóban meg tud birkózni a feladottal. Ezért tartjuk fontosnak a referencia ellenőrzését vagy alternatív vizsgálatok arra vonatkozóan, hogy a közös képviselő jelölt megfelel a feladatra.

Társasházi referenciaanyagok ellenőrzése

A társasházi közös képviselő – társasházkezelő által korábban elkészített vagy referenciaanyagként elkészített anyagok ellenőrzése.

Az hogy egy közös képviselő – társasházkezelő mennyire jár közel a tökéletes társasházi anyagok elkészítéséhez sokat elárul arról, hogy mennyire felkészült.

Egy társasházi referencia anyagban, mint briliáns megoldást mutattak be arra, hogy milyen mintát dolgoztak ki a közgyűlésen azonnal elkészíthető jegyzőkönyvvel kapcsolatosan. Az ötlettel csak az volt a baj, hogy a minta 6 olyan hibát tartalmazott, amely miatt ellentétes a jogszabállyal. Jó ötlet volt, amit kitaláltak, mert hasznos lenne egy ilyen minta, azonban annyira nem értett hozzá, hogy azon pontokat is kihagyta a mintából, amiről a jogszabály szerint egyértelműen nem lehet eltekinteni. Valószínű csak lusta volt, mert a társasházkezeléshez nem értett.

Kiknek ajánljuk közös képviselő ellenőrzése – társasházkezelő ellenőrzése a szolgáltatás:

  1. Társasházaknak, akik közös képviselőt választanak.
  2. Társasházaknak, akiknek a közös képviselőjük viselkedése, vagy a szolgáltatás színvonala jelentősen megváltozott.
  3. Társasházkezelőknek, akik szeretnék tudni, hogy mindennek megfelelnek és ha van min javítaniuk, akkor tudni szeretnék min kell javítaniuk.