UA-61115846-1

Számtalan számvizsgáló bizottságot láttunk, aki minden hónapban megnézte a kifizetett számlákat és erről soha egyetlen sort sem jegyzett fel.

A mai világ egyik legfontosabb feladata, hogy az elvégzett munkát dokumentálva legyen. Azaz a számvizsgáló bizottság üléseiről, megállapításairól készüljön jegyzőkönyv, feljegyzés.

Rendkívül sokféle kifogást hallottunk az évek alatt. Néhány ezek közül:

  1. Én nem tudok jegyzőkönyvet csinálni!
  2. Kinek van ideje 1-2 órát jegyzőkönyv írogatással foglalkozni! Örülünk, hogy sikerült leellenőrizni.
  3. Nincs nyomtatóm, nem tudom kinyomtatni a jegyzőkönyvet!
  4. A közös képviselő nem készíttette el.

A másik dolog, amit észrevettünk az évek alatt, hogy a számvizsgáló bizottságok az ellenőrzések során folyamatosan egyre kisebb területet vizsgálnak, vagy egyes területeket kihagynak. Nem egy forgatókönyv alapján dolgoznak, hanem a feladat ellátása során megpróbálnak emlékezni arra, hogy mit is szoktak ellenőrizni. Így egy-egy lépés mindig elfelejtődik és a vége az, hogy csak töredékét végzik el a feladatnak.

A fenti kifogásokat és észrevételeinket, mi megoldandó problémaként kezeltük és igyekezünk olyan iratmintákat adni a számvizsgáló bizottság részére, amelyhez nem kell se közös képviselő, se nyomtató, lehetőleg 5-10 perc alatt elkészíthető és nem engedi elfelejteni az ellenőrizendő területeket.

Leteszteltük, hogy az általunk elkészített havi ellenőrzésről készülő jegyzőkönyvet a három számvizsgáló bizottsági tag 3-5 perc alatt töltötte ki 3 példányban.

Ha sokat foglalkoznak társasházakkal, akkor ismerős lesz az a vita, amikor érződik a változás szele a társasházban és a régi közös képviselőt és a régi számvizsgáló bizottságot támadják azok, akik változást akarnak. A számvizsgáló bizottságot is számon kérik, hogy nem végezték el a feladatukat, akik állítani szokták, hogy elvégezték, de évek munkájáról nincs egyetlen egy feljegyzés sem.

3-5 perc elegendő ahhoz havonta, hogy az elvégzett munkát ledokumentálja a számvizsgáló bizottság és ezzel kivédjen bármilyen jövőbeni számonkérést vagy támadást.

A számvizsgáló bizottságnak szánt iratokat megtalálja az iratmintatárunkban.

Iratmintatár