UA-61115846-1

Társasházi biztosítás I. - Adminworld

leírás

Dátum
 2015.03.2
Kategória
Biztosítás, Társasház

Közös képviselő módosíthatja-e közgyűlési határozat nélkül a társasházi biztosítás feltételeit?

A kérdéskört, azért vizsgáltuk meg, mert egy társasház tulajdonosa arról értesült, hogy a közös képviselő módosítani kívánja társasházra vonatkozó biztosítási feltételeket, mégpedig azért, mert a társasház anyagi nehézségekkel küzd.

A módosítás alapvetően két dolgot érintett:

  1. Bekerült volna a 0-24-es mestervonal, amely az éves biztosítási díjat emelné
  2. Az eredetileg megkötött biztosításban szereplő m2 árat mintegy 45.000,-Ft/m2 árral csökkentette volna a közös képviselő.

Az első esetben mestervonal egy kényelmi szolgáltatás, amelyért többet fizetett volna a társasház, míg a második esetben az ingatlan biztosítási értéke jelentőségen csökkent. Ez azt jelenti, hogyha leégne az épület, akkor egy átlag lakásért a biztosító 2.500.000,-Ft biztosítási összeggel kevesebbet fizetett volna ki.

Jelen esetben azt kell megvizsgálni, hogy a közös képviselő jogosult-e a biztosító társaságnál a módosítást önállóan aláírni, vagy kell-e róla közgyűlési határozat?

A biztosító társaság köteles-e vizsgálni, hogy a közösség a módosításról hozott-e közgyűlési határozatot?

A közös képviselő önállóan dönthet-e új tételek biztosítási kötvénybe történő felvételérő, plusz költségek vállalásáról?

A közös képviselő önállóan dönthet-e egyestételek módosításáról és ezzel a költségek módosításáról?

A közös képviselő önállóan dönthet-e egyes tételek biztosítási szerződésből való kivételéről?

Sajnos az a tapasztalatunk, hogy több közös képviselő úgy nyúl hozzá a biztosítási kötvényhez, hogy módosítják azt és arról nem tájékoztatják a tulajdonosokat. Az pedig vitán felül áll, hogy a tulajdonosoknak joga van tudni, így a közös képviselőnek tájékoztatási kötelezettsége van a módosításokkal kapcsolatosan, hogy a tulajdonosok tudják, az ingatlanuk pontosan milyen biztosítási védelemben részesül.