UA-61115846-1

Fizetési meghagyás vagy részletfizetés - Adminworld

leírás

Partner
 Magánszemély
Dátum
 2015.02.20.
Kategória
Magánszemély, Társasház

Egy társasházi tulajdonos azzal kereset meg, hogy a közös képviselő fizetési meghagyást bocsátott ki ellene, mivel a társasháznak tartozik.

Valóban tartozik, de a múltkor is a 80.000,-Ft-os tartozásából valahogy 160.000,-Ft lett mire levonta tőle a végrehajtó. Szeretné elkerülni azt, hogy a közös képviselő megint megszívassa.

Megvizsgáltuk az iratokat, elmentünk a közös képviseletet ellátó céghez és beletekintettünk azon iratokba, amelyek ahhoz voltak szükségesek, hogy megállapítsuk valóban azt rótták-e ki közös költségnek, amit a közgyűlés megállapított, elszámoltak-e minden befizetést és jogszerűen indították-e el a fizetési meghagyást.

Azt tapasztaltuk, hogy a közös képviselet jogszerűen járt el és jogszerűen bocsátotta ki a fizetési meghagyást.

Erről tájékoztattunk a tulajdonost. Valamint arról is, hogy amennyiben nem tesz semmit, akkor a közös képviselet további lépéseket tesz és az ügyet a végrehajtónak adja át, amely további költségeket fog jelenteni.

A tulajdonos azt mondta, hogy megértette, ki szeretné fizetni a tartozását, de szüksége van 6 hónapra, hogy a havi fizetendő összegek mellett ki tudja fizetni a tartozását és az eddigi költségeket is.

Kértük a közös képviseletet, hogy engedélyezzen hat havi részletfizetést, hogy az ügyfelem ki tudja fizetni a tartozását. Természetesen felajánlottunk mi is valamit, mégpedig azt, hogy a folyamatban lévő fizetési meghagyást hagyjuk jogerőre futni. Így abban az esetben, ha nem teljesítene ügyfelem, rögtön fordulhatnak a végrehajtóhoz. Arról is tájékoztattuk, hogy hat hónap kell, mert anyagilag másképp nem tudják megoldani.

Meglepő, de a közös képviselet elutasította a kérést, mondván, ha a tartozás felét kifizeti, akkor kaphat három hónap részletfizetést.

Ha ügyfelem ezt meg tudta volna tenni, akkor olyan ajánlatot teszünk és nem hat havi részletfizetést kérünk. Ráadásul véleményem szerint a közös képviselet ez esetben nem a társasház, azaz megbízója érdekeit képviselte, hanem a saját feje után ment. Véleményünk szerint a társasház érdeke az lett volna, hogy minél hamarabb egy végrehajtható okirathoz jusson a legkisebb költségen. Azaz ha beleegyezik a részletfizetésbe, akkor a fizetési meghagyás jogerőre emelkedik és ha a ügyfelem nem teljesít végrehajthatják az összeget. Ha pedig teljesít, akkor sokkal hamarabb jut a társasház a pénzéhez, mintha végrehajtanák. Nem mellékesen a idő nyerésére felhasználandó összegeket is a társasháznak fizethetné be..

Ügyfelem nem szórakozásból kért hat hónapot, hanem szükségből, így kénytelenek voltunk előkészíteni a fizetési meghagyással szemben az ellentmondást, mivel a hat hónapra szüksége volt ügyfelemnek. Még olyan áron is, hogy azt kockáztatta, hogy pert indít ellene a társasház.

Az ügyfelem végük az ellentmondás benyújtása után kérte a társasház közgyűlését, hogy ők fogadják el a közös képviselet által elutasított részletfizetési kérelmét. Mivel sikerült megértetni a tulajdonosokkal az érveinket, így ők elfogadták az és további lépések megtétele nélkül ért véget az ügy.