UA-61115846-1

Birtokvédelem a tulajdonostárs ellen - Adminworld

leírás

Dátum
 2014.02.20
Kategória
Társasház

Egy XIII. kerületi társasházi lakás tulajdonosa keresett meg.

Elmondta, hogy a közös képviselet azzal zargatja, hogy a részben a lakása alatt elhelyezkedő pincében lévő üzlethelyiség tőle, az ő fürdőszobájától ázik.

A lakás tulajdonosa nem tartja ezt valószínűnek, mivel 5 éve újították fel a fürdőszobát, így nem valószínű, hogy az öt éves rendszerben van a hiba.

A közös képviselet többszöri felszólítás után már a XIII. kerületi önkormányzattól kért birtokvédelmet, hogy a lakásba bejuthassanak és csőtörést elháríthassák.

A tulajdonos nem kívánta beengedni a közös képviselőt, mivel nem szerette volna, hogy a felújított fürdőszobát tönkretegyék.

A kapott iratok és a társasház közös képviseleténél meglévő íratok átvizsgálása során megállapítottuk, hogy közös képviselet jogosan követeli a társasházi lakásba történő belépést. A belépés célja a közös rendszerek karbantartása és erre a társasházi törvény és a társasház Szervezeti Működési Szabályzata.

A fürdőszobában joga van a burkolatot feltörni a hibát kijavítani és azt köteles helyreállítani.

A tulajdonos legnagyobb félelme az volt, hogy tönkreteszik a fürdőszobáját és neki kell majd újra helyreállítani. A közös képviselet hibázott abban, hogy ezt nem ismerte fel. Mivel mi ezt felismertük kértünk egy nyilatkozatot a közös képviselettől, hogy vállalják a teljes helyreállítást.

A nyilatkozat megtételére és a lakásba történő beengedésre időre volt szükség ezért megfogalmaztunk egy kérelmet az önkormányzatnak, hogy kapjunk 15 nap határidőt.

A nyilatkozattétel után a tulajdonos 5 napon belül beengedte a közös képviseletet és a szakembereket. A szakemberek megállapították, hogy nem fürdőszobából, hanem a szomszéd lakásban lehet a csőtörés, ahogy az ügyfelünk mondta. Valószínű itt is hibázott a közös képviselet. A társasházkezelői szakma elsajátítása során műszaki képzésben is részesülnek. Amennyiben kimentek volna a helyszínre, mint amit mi is megtettünk, igen gyorsan nyilvánvalóvá vált volna, hogy a hiba oka nem ott van, ahol sejtik. Véleményünk szerint a közös képviselőnek mielőtt birtokvédelmet kért volna meg kellett volna személyesen is győződni arról, hogy valóban szükség-e a birtokvédelmi eljárás.

Sajnos gyakori hibaként említhetjük, hogy a közös képviselő, társasházkezelő az irodájában dolgozik és a papírokból dönt. Véleményem szerint rendszeresen ki kell látogatnia az ingatlanba szétnézni és ténylegesen megtapasztalni, hogy mi és miként működik a társasházban.

A közös képviselettől kértünk egy igazolást, hogy az ingatlanba bebocsátást nyertek, így ezt a nyilatkozatot benyújtottuk a XIII kerületi Önkormányzatnak, így megszűnt a birtokvédelmi eljárás.

Birtokvédelem