UA-61115846-1

Társasházi szabályzatok elkészítése - Adminworld

 

Társasházi szabályzatok elkészítése

A társasházi szabályzatok a legfontosabb és egyben legjobb eszköze annak, hogy a társasház megmondja, hogy mit szeretne.

A legfontosabb társasház legfontosabb szabályzata a szervezeti- működési szabályzat. Elkészítése kötelező

Tapasztalatunk szerint a társasházak nem használják ki a szervezeti- működési szabályzatban  lévő lehetőségeket.

A legtöbb szervezeti- működési szabályzatban a társasházi törvény részeit ismételődnek. Általában, ha kivennék a törvényi részeket a szervezeti- működési szabályzatból csupán egy-két oldal maradna. Ugyanakkor nem szoktunk arra rendelkezést találni, hogy miként kívánja kezelni a társasház a fizetési kötelezettségüket nem teljesítő tulajdonosok miatt be nem folyt közös költség hiányt. Pedig ez a leggyakrabban előforduló eset, amit szabályozni kellene. Hogy mennyire fontosak a szabályzatok? Egy közgyűlés egy olyan határozatot hoz, amely a legkisebb elemében is sérti a szervezeti- működési szabályzat rendelkezéseit a bíróság ezen ok miatt hatályon kívül helyezi a közgyűlési határozatot.

Milyen szabályzatok vannak még?

Társasházi házirend (elkészítése kötelező)

Társasházi tűzvédelmi szabályzat (elkészítése kötelező)

Társasházi pénzkezelési szabályzat (elkészítése ajánlott)

Társasházi befektetési szabályzat (elkészítése ajánlott)

Társasházi ügykezelési szabályzat (elkészítése ajánlott)

Társasházi beruházás szabályzat (elkészítése ajánlott)

Társasházi iratkezelési szabályzat (elkészítése ajánlott)

Társasházi selejtezési szabályzat (elkészítése ajánlott)

Társasházi kintlévőségkezelési szabályzat (az alapokat a szervezeti- működési szabályzatban kötelező lefektetni, a részletes szabályzat elkészítése ajánlott)

Számvizsgáló bizottság működési szabályzata (elkészítése ajánlott)

De bármilyen szabályzat elképzelhető. Mint az elején írtuk a szabályzatok remek megoldás arra, hogy a társasház a kívánságait, elvárásait írásos formába öntse és nyilvánosságra hozza.

A szabályzatok elkészítését általában nem társasházi közgyűlés végzi. Nem találkoztunk olyan társasházzal, amelyik tudott volna olyan sokáig, vagy olyan hosszan ülésezni, amely elegendő lenne egy szabályzat megvitatásához és elkészítéséhez.

A közös képviseletnek nem feladata a szabályzatok elkészítése. A szabályzat a társasház akarata, márpedig a közös képviselőnek nem megalkotni kell a társasházi akaratot, hanem végrehajtani. Ebből kifolyólag nem is célszerű őt megbízni-e szabályok elkészítésével, hisz olyan szabályt alkothat, mely a feladatainak ellátását megkönnyíti. Ez nem biztos, hogy a társasháznak a leghasznosabb.

A szabályzatok elkészítést érdemes olyanra külső szolgáltatóra bízni, aki akár több társasház működését is ismeri, egy kérdésre több megoldást is tud javasolni, hogy a társasház közgyűlése kiválaszthassa a számára megfelelőt.